Krig mellom Islam og Vesten?

th63MI5JDWI lys av den siste tids mange terrorhandlinger registrerer vi at deler av det såkalte Facebook-høyre (fb-høyre <1.>) inntar posisjoner med retorikk som sier at Vesten er i krig med islam, eller at islam er i krig med Vesten. Retorikken er velkjent og mye brukt av terrororganisasjonen daesh (IS/ISIS/ISIL) som fremstiller sin krig mot Vesten (og for øvrig mot andre muslimer) som en krig mot korsfarere og deres støttespillere. Denne delen av fb-høyre bekrefter det bildet som ekstremistiske og terroristiske organisasjoner tegner. Sånn sett er det rimelig å si at daesh sitt forsøk på skape fiendebilder og det å sette menneskegrupper mot hverandre ikke har vært helt mislykket. Dette er svært beklagelig, samtidig som det bør få varsellamper til å lyse.

Et forenklet bilde av islam

Når man ser argumentasjonen om at islam og Vesten er i krig, sporer man kjapt kunnskapsløshet om den muslimske verden og de felles verdier vårt eget samfunn er bygget på. De som påstår at vi er i krig tegner et bilde av islam som om det er en bevegelse eller en organisasjon med spesifikke organisatoriske og administrative forhold. Det er en forenkling av en sammensatt religion med nesten 1.6 milliarder tilhengere.

Muslimer er fordelt i mange trosretninger i religionen med ulike sekter og store tolkningsforskjeller på sentrale spørsmål innenfor religionen. Det fb-høyre gjør er nettopp å spille rett opp i hendene på daesh som forsøker å overbevise verden om at de representerer det sanne islam og at de er de virkelige muslimene. Sånn sett er påstanden synonym med å løpe terroristenes ærend.

holywar2050Er islam i krig med vesten?

Vi har tidligere skrevet en bloggpost om dette, kalle en spade for en spade. Salafisme er en bevegelse innenfor islam som står for nesten samtlige terrorangrep og grusomheter som oppleves i verden. Deres ofre er muslimer og ikke-muslimer i både muslimske land og i den vestlige verden. Selv blant de mange ofrene i den vestlige verden finner vi mange muslimer. Det er muslimer selv som står i spissen i frontlinjen i kampen mot denne bevegelsen. Sånn sett er det mer treffende og riktig å si at vi er i krig med daesh, og de er i krig mot oss og hele menneskeheten, uavhengig av tro.

Ærlighet i politikk

På godt og vondt må man være så ærlig å poengtere klart og tydelig at vi er i krig, og vi har erklært krig mot daesh gjennom vår deltagelse i operasjoner i både Irak og Syria. Daesh har erklært krig mot oss. Dette kommuniseres ikke godt nok i vårt samfunn.  Hvis vi kunne være ærlige å vedkjenne oss dette, da ville vi vært forberedt på de massive angrepene vi opplever nå. Frankrikes president var ærligere etter terrorangrepene hvor han åpent erklærte krig mot daesh. En klarhet i nettopp at vi er krig med daesh, tilspisser vårt engasjement og deltagelse i denne krigen som vi egentlig allerede er en del av. Vi burde også ha vært engasjert i denne kampen, fordi vi har vært med på å skape problemet gjennom vår lite gjennomtenkte og blinde lojalitet til «alliansen» når vi støttet og deltok i krigene mot Irak, Afghanistan og Libya. Dette fortsetter med den nylig vedtatte politikken om å trene opp syriske opprørsgrupper uten mål og mening.

Mislykket krigføring

Den internasjonale alliansen oppnådde sine militære mål med å velte regimene i disse landene, men mislyktes med å skape fred. Menneskeliv går tapt i stort antall, de fleste selv muslimer. Byer og landsbyer er lagt i ruiner, infrastruktur eksisterer ikke lenger, sikkerhetsstyrker som sikret stabiliteten er borte, totalt kaos er et faktum, og store og rike landområder styres av daesh. Dette har gitt terrororganisasjonen mulighet og nesten ubegrenset med ressurser for å drive krig mot Vesten, og mot lokalbefolkningen.

Resultatet av dette er svært mange mennesker på flukt. Vi har alle reagert på det enorme omfanget av tortur og overgrep i dette områder, dokumentert gjennom utallige forferdelige videoer. Vi har dessverre reflektert svært lite over vår eget bidrag til dette. Slike påstander om at Vesten er i krig med islam bekrefter et verdensbilde som noen ungdommer måtte ha fått gjennom nettopp propagandamaskineriet som ekstremistene fører. Dette er et særdeles viktig og betydningsfullt bidrag til radikalisering som forsterker et fiendebilde av «de andre». Hvem du er og hva slags mellommenneskelig relasjon vi har eller burde ha, mister farge og betydning. Det erstattes av «er du muslim», hvor bekreftelse stempler deg som terrorist eller støttespiller.

POKE WARKrigen mot terror

Når vi snakket om global kamp mot terror for inntil 2-5 år siden, sloss vi mot usynlige fiender. Vi visste ikke hvor de var eller hvem de var. Mange tiltak ble satt i gang. De færreste av dem har gitt resultat. De fleste er totalt mislykket. I dag er ikke lenger fienden usynlig. Kanskje vi ikke har full oversikt over de individene som gjennomførte angrepene de siste månedene, men vi vet godt hvor de får sin logistiske støtte ifra. Det eksisterer en klar geografisk grense som fienden opererer ut fra. Vi vet hvor den er, vi vet hvordan den fungerer, vi vet hva slags mål de har. Det er dem vi; muslimer, kristne, jøder, ikke-troende, uavhengig av nasjonalitet, landområde og kontinent nå samlet må sikte på og angripe.

Bakkestyrker må inn

Vi er imot krig og krigshandlinger. Endringer av regimer må foretas av befolkningen. Vi mener at krigen mot Irak, mot Afghanistan og mot Libya var gedigne feilgrep som er bakgrunnen for den svært uoversiktlig situasjonen vi har i dag. Vi mener også at vårt bidrag til å trene opp syriske opprørsgrupper er en like stor feil, som mest sannsynlig vil gi uheldige konsekvenser når og hvis situasjonen i området blir avklart. Men vi ser overhodet ikke noe politisk løsning på daesh-situasjonen og vi kan ikke akseptere opprettelse av en brutal terrorstat. Tatt i betraktning de enorme skadene denne terrororganisasjonen har gjort mot befolkningen i regionen er det ingen annen løsning enn å sette inn bakkestyrker og frigjøre landområdene som de rår over. Det er også viktig med tanke på den skjebnen vi overlater sivilbefolkningen i området til om vi ikke setter inn bakkestyrker. Vi kan ikke krige mot en ideologi, ei heller forby ideer. Men daesh er ikke en ide. Det er et landområde okkupert av barbarer. Vi må frigjøre landområdene for å kutte deres tilgang til ressurser, logistikk og penger. Det finnes ikke noe annet valg

Det dreier seg i stor grad om ungdommer som søker spenning og lever i en virkelighet om heroiske kamper. Oppfatter de at noen få tusen Daesh krigere står imot en hel verden kan de se dem som sine helter. Dette heltebildet må knuses. Det foregår ikke en krig mellom islam og Vesten. Det foregår en krig mellom menneskeheten og daesh. Hvor står fb-høyre og deres tastaturkrigere i denne kampen?

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg - Norsk Toppliste

1. Med fb-høyre mener vi ikke det politiske ståstedet innenfor den tradisjonelle politiske-fordelingen. Vi mener heller ikke folk som har sterke meninger om innvandring eller religion. Vi sikter til de som ikke driver på med noe annet enn polarisering med en «oss og dem» mentalitet. Selv i denne sammenheng er vi tydelige på at det er ikke alle men deler av denne «fb-høyre» siden vi sikter til.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s