Vi ber IslamNet og Fahad Qureshi om unnskyldning

13866789_1159518160775738_504088622_n

Bildet fra Islam Net sin hjemmeside som er brukt i svaret til oss

Kjære Fahad Qureshi, la oss begynne med å si at bildet med sølt kaffe var både morsomt og kreativt. Vi lo godt av det. Det var imidlertid ikke det eneste som var kreativt. Hele svaret ditt, og dine fremstillinger av en virkelighet som ikke stemmer, kan også sies å være kreativ og fantasifull. Vi ber om unnskyldning for ikke å ha vært enda tydeligere på hva vi mente om din kronikk i VG, selv om vi ennå ikke vet hvordan vi skal bli så mye klarere. For tross alt, ord er begrenset.

13874661_1159507977443423_461978238_nLa oss ta det viktigste først, et par tre kalde fakta i ditt svar og måten du fremstiller ting på, som illustrasjon om vrangforestillinger om virkeligheten. I vårt svar skrev vi at dette har fått «enkelte til å tro at ORGANISASJONEN er i gang med en «liberalisering»». Som svar til dette skriver du: «La meg være den første til å oppklare: Vi er ikke i gang med en liberalisering av islam, islam trenger ingen liberalisering. Islam er perfekt!» Her er en stor del av problemet. Nettopp det faktum, at du insisterer på å fremstille deg selv som den sanne islam.  Alle som ikke er enige med deg blir da ikke-troende med masse merkelapper. Når vi snakker om liberalisering av organisasjonen islamnet , så handler det ikke om islam, og du representerer ikke alle muslimer.

Du er en salafist, en liten trosretning i islam, og i beste fall representerer du muslimer med salafistisk trosretning i Norge. Derfor må du slutte å kalle organisasjonen din for islam, slik du later som i denne setningen, og deg selv som representant for muslimer i Norge eller for den saks skyld hvor som helst. De siste ukene har nettopp dette blitt sagt fra mange hold. Nemlig at din fremferd som å sitte med hele og fulle sannheten, og late overfor majoriteten som om du representerer MUSLIMENE har vært å skade både islams omdømme og muslimer. Det har vi fått nok av.

Dialog er viktig og grunnleggende i ethvert fritt samfunn. Det å utveksle meninger og forsøke å forstå hverandre. Det å finne et felles grunnlag å basere seg på er viktig for et mangfoldig og flerkulturelt samfunn. Men dialog er avhengig av redelighet, respekt og i noe grad ærlighet. Det at du taler med to tunger der du sier noe i kronikken i VG og fremstiller det du har sagt med tilsynelatende noe annet innhold som tar for seg din egen krets er definisjonen av hykleri. Nettopp det beskylder du alle andre for.

Vi finner det interessant at du påstår at din kronikk i VG har blitt totalt avvist av høyreekstreme og muslimer som ønsker at troslære i islam skal endres. Det forteller mye om verdi og menneskesynet du har, ovenfor den store majoritet av norske borgere som er uenige med deg. Takk Gud for at det du sier ikke er sannheten. For med så mange høyreekstreme som du antyder, ville hverken du eller vi eksistere i Norge. Men det er jo velkjent at innenfor salafismen som anser seg som det sanne islam og sine følgere som de eneste sanne muslimer, ser man på alle andre som vantro og uten verdi. Vi må sannelig gjenta det vi skrev, nemlig at når man endrer på innpakningen så endres ikke innholdet.

I mange år har det vært en taktikk fra salafister i debattene rundt deres egne ståsteder, der man skifter fokuset og går i angrep på Vesten på det vestlige verdigrunnlaget og vestens deltagelse i kriger og overgrep i Midtøsten og andre steder i verden. Det samme opplever man i debatten mot islamhatere, som vil trekke inn alt noen antatte muslimer har gjort noen sinne. Dette er rett og slett ekstremistenes måte å slippe debatt på.  Det er en slett, gammel og ubrukelig taktikk.

Nå er det slik at vi har både skrevet og deltatt i debatter mot Vestens utenrikspolitikk og dobbeltmoral, vi har tydelig og klart vært imot krigene i Afghanistan, Irak og Libya, og vært tydelig og klare i fordømmelse av Vestens støtte til diktatoriske regimer slik som Saudi Arabia. Vi har også begge klart og tydelig fordømt utenomrettslig fengsling av muslimer på Guantánamo Bay, og i prinsippet fordømmer vi all slags fengsling uten rett og dom og ser på det som overgrep. Men det vil vi ikke diskutere her. Nettopp fordi denne saken ikke handler om Vesten. Det er ikke Vesten som har gjort salafismen til det den er, eller påvirket dens ideologiske oppbygning. Den regningen må dere ta selv.

13866784_10153778946087671_905796784_n.pngNå må det sies, at dette argumentet i tillegg til umenneskeliggjøring av alle andre mennesker, og det fiendebildet som tegnes av Vesten, er et av rekrutteringsgrunnlagene for den såkalte «jihadismen», eller altså terrorismen. Litt ryddighet i akkurat det perspektivet ville f.eks. være å nevne av og til, at selv du når du tok det opp, nevnte at 60 tusen mennesker gikk i protesttog mot krigen mot Irak, den største demonstrasjonen i norsk historie etter 2. verdenskrig. Noe som presset Norge til å trekke seg ut fra Irak, det var massive demonstrasjoner over hele Europa, og også USA. Med andre ord, mens du og dine meningsfeller sitter og snakker om det, så gikk europeere, herunder muslimer og ikke-muslimer skulder til skulder og gjorde noe med dette. Det vil også være ryddig, av og til, å nevne at det store flertallet av nordmenn (europeere) var og er mot krigene i Afghanistan, Irak eller Libya. At mange millioner kroner er blitt samlet gjennom tv aksjoner så vel som direktehjelp til nettopp de sivile som rammes.

Når du i stadighet snakker om Vesten som en enhet, uten å skille mellom befolkningen og regjeringen, så rettferdiggjør du et angrep mot sivile i vestlige land med de konsekvensene det har. Selv om du sier at du tar avstand fra angrep mot sivile og fordømmer det, er slike ensidige fiendebilder som du tegner med på å legge grunnlag for angrep på sivilbefolkning i Vesten fra forvirrede sjeler. I den lange videoen med ditt foredrag om radikalisering til Romerike politikammer setter du fokuset ensidig og helhetlig på hva samfunnet og Vesten gjør galt, og som resultat bidrar dette til radikalisering og terror. Hva med alle andre sammenhenger og årsaker som forsterkes av slike fiendebilder som du tegner opp? Det mest grunnleggende er nettopp det å dehumanisere folk og skille folk på tro/ikke-tro osv. Det ville vært mye bedre om du satt på en bønnestol foran et speil og preket litt til deg selv. For det er svært givende og lærerikt å lytte til seg selv og legge merke til hva en selv faktisk sier. Da ville det ikke være så vanskelig å forstå at dine ord, dine «vi og dem», «tro og ikke-tro», «steining og halshugging» er med på å skape radikalisering.

La oss ta og eksperimentere litt. La oss tenke oss at du har fått ditt eget perfekte islamske stat. Du er statslederen. I den perfekte staten med alle de reglene du står for. Ville du ikke halshugge, steine, begrense kvinnene, tillate vold mot kvinnene og alt det der? Hvis du står for disse handlinger, hva vil i så fall være forskjell mellom din perfekte stat og deg som statsleder, og det som skjer i Daesh kontrollerte områder i møte med de som ikke lever opp til dine verdier? På det ideologiske planen er forskjellen mellom det Daesh gjør og det du preker at de har et geografisk område de kontrollerer, mens du ikke har det. Din perfekte stat er ikke-eksisterende, men utfallet vil være det samme. Det bør være interessant for deg også å se at nesten samtlige terrororganisasjoner blant muslimer, nettopp de du fordømmer, enten har sine røtter i salafistisk ideologi eller har tett tilknytning til det. Selvfølgelig betyr det ikke at alle salafister utøver vold eller driver med terror, men salafismen som trosretning er i dag opphavet til problemet vi sitter med.

Kjære Fahad Qureshi, du kan skylde alt på Vesten og vestlige verdier. Du kan være dehumaniserende og dine venner kan være truende mot alle dine meningsmotstandere. Du kan forsøke å gå i angrepsposisjon i enhver debatt for å unngå å svare på det du blir spurt om. Men det endrer ikke innholdet i at du, din organisasjon og den ideologien dere representerer er med å ødelegge både religionens og muslimenes omdømme. Du er ikke islam, du besitter ikke sannheten om islam, du sitter ikke med definisjonsmakten om islam. Du er en liten minoritet blant majoriteten av muslimer som har fått nok av den vrangforestillingen av virkeligheten som du driver på med.

Lenge nok har dine påstander fått stå uutfordret, og lenge nok har du fremstilt ditt ideologiske ståsted som det sanne ord om islam. Som om muslimer verden rundt støtter deg i dette. Du vet like godt som oss at det ikke er virkeligheten. Du representerer ikke islam eller muslimer. Du representerer din egen fortolkning av islam og salafismen med det denne ideologien innebærer. Vi representerer heller ikke religionen eller muslimer, og påstår det heller ikke. Vi representerer vår forståelse av religionen og tar opp det vi oppfatter som skadelig for samfunnet og for ungdommene våre. Vi tar opp kampen mot tegning av fiendebilder mellom mennesker, og vi verdsetter mellommenneskelige relasjoner. Ingen skal tilrane seg rollen som anklager, jury, dommer og bøddel.

13872455_1159507217443499_1198868729_nDu forsøker å være samfunnsdebattant, og tar dine meninger og ditt ideologiske ståsted ut i det offentlige rommet. Vi ser på det som veldig positivt, nettopp det å kunne diskutere ulike meninger i samfunnet. Men det må dreie seg om saken. Hersketeknikker, trusler og antydninger til trusler, en liten hær med folk uten ansikt og falske profiler som herjer i sosiale medier og teologiske stråmenn har ingen plass i en saklig debatt. For tross alt, dette er ikke nytt for oss, vi har deltatt i denne debatten i lang tid. Verken usakligheter, personangrep eller lignende får oss til å la være å si det som må sies. Du påstår at mye er misforstått, og at man vrenger på det du sier. Tross våre store uenigheter og ståsted, de forskjellige brillene vi ser på verden med, er vi åpne for å føre en saklig debatt i det offentlige rommet. Både om ekstremisme, ideologi og de ulike ståstedene. Gjennom saklig debatt og bitte-litte grann ærlighet, så kan man faktisk håpe i beste fall å komme litt videre i debatten.

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg - Norsk Toppliste

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s