Å kalle en spade for en spade

is77De siste par månedene har vi opplevd en kraftig opptrapping av terrorhandlinger og grusomheter som Daesh, deres tilhengere og generelt terrororganisasjoner har stått for. Terroren har ikke lenger en grense, om den noensinne hadde det. Mens vi ser i Midtøsten at terror tar livet av store folkemengder i en kamp om makt, opplever vi den samme opptrappingen av terrorhandlinger på vestlig jord for å skape frykt og seperasjon mellom ulike grupper i samfunnet.

Dette fører til, Naturlig nok vil noen si, at det begynner en hard og heftig diskusjon om muslimer og islam i lys av terror. Til tider opplever man at noen generaliserer det til at alle muslimer fremstilles som terrorister og et verdensbilde tegnes opp hvor det foregår en krig mellom islam og den vestlige verden. Slike påstander kan ikke sees på som noe annet enn å løpe terroristenes ærend, selv når man bruker slike «argumenter» mens man er frustrert, oppgitt og rett og slett sint. Det er veldig viktig å huske, at det store flertallet av de som rammes av terroren er muslimer. Det store flertallet av de som kjemper på frontlinjen mot terroristene er også muslimer. Gir det i grunn da grunnlag for å si at islam er i krig med islam?

Det er nettopp i slike situasjoner at man må holde hodet kaldt og hjertet varmt. Man skal kunne holde seg til prinsippet om at terror  fordømmes uansett hvem som står for det og hvem som rammes. Vi kan fortsette å diskutere islam og muslimer rett etter hver terrorhandling som finner sted, og lenge før vi egentlig vet hva som har skjedd. Men på et eller annet tidspunkt er vi nødt til å være ærlige i debatten og se litt nærmere på hva som skjer og hva som ligger bak.

2014-06-22 14_25_24-RedirectingVi har kikket på alt vi fant av terrororganisasjoner med utspring i den muslimske verden, og sett på hva som er likt og ulikt. En majoritet av 57 av de mest kjente islamistiske terrororganisasjoner hører til under en salafistisk paraply. En liten minoritet er ikke salafister selv, men har erklært lojalitet til Daesh eller Al Qaida. Det i seg selv forteller om den logistiske og økonomiske tilgangen som disse har, noe som fører til at andre slutter seg til av rent politiske grunner og tilgang til ressurser.

Vi må få en mer presis debatt. Nå er det slik at når vi snakker om abort eller kondomer som ikke er tillatt å bruke, så snakker vi ikke om en problemstilling innenfor kristendommen, men noe som er begrenset til en gruppe blant katolikkene. Det er heller ikke slik i kristendommen generelt at blodoverføring, selv av medisinske hensyn, er forbudt. Vi snakker om en retning eller sekt innenfor kristendommen. Overført til vår debatt så er det slik at når vi snakker om terror og krigsideologi, så er det ikke mulig å snakke generelt om islam og muslimer, men om en spesiell trosretning som står for grusomheter og blodbad i ulike områder fra Afrika, Midtøsten, Europa og USA. Det vi snakker om er salafister.

 

Det er også viktig å vite at salafister, i sitt eget selvbilde, følger islam i sin reneste form. Majoriteten av muslimer er helt uenige med dem i dette. De siste årene har vi sett en kraftig oppblomstring og fremmarsj av salafistiske bevegelser globalt. Slike bevegelser hadde tidligere ikke særlig store geografiske områder å bevege seg i og var under kontroll av myndigheter i Midtøsten. De har nå tilgang og kontroll over store og rike områder. Det gir dem bedre muligheter for organisering, bedre økonomi og bedre mulighet til å satse stort. Tross militære tilbakeslag de siste månedene har de fortsatt kontroll over store landområder i Midtøsten og Nord Afrika. I en digitalisert verden når de lettere, raskere og mer kontrollert frem til folket. I dag er det så å si ingen andre organisasjoner, ei heller stat, som har så utviklet målrettet og treffende propagandamaskineri som nettopp Daesh.

La det ikke være noe tvil om at det ikke er slik at alle salafister som står for vold, terror og overgrep. Det finnes de innenfor denne trosretningen som fordømmer slike grusomheter og ikke står for det. Likevel er det slik at problemet med en voldskultur er i denne trosretningen. Volden stammer fra dette. Problemet må adresseres riktig for å kunne takle dette, og da må vi ta tak i salafismens bokstavtro tolkning som ligger til grunn. Det er viktig å vite at dette også utfordres «innenfra», noe vi bør støtte opp under.  Å forstå dette er viktig, ikke bare for å identifisere hvor problemet ligger og hvor det er utbredt for å ta tak i terrorhandlinger. Det er ufattelig viktig for å forstå og utfordre denne ekstremistiske ideologien som også eksisterer her i Norge, som vi har en tilnærmet naivt forhold til. Når man ser på Frankrike og til dels Belgia som tilnærmet med ubegrenset liberalisme lot denne bevegelsen leve i et parallellsamfunn og med påfølgende problemer som disse landene sliter med, må vi ta lærdom av dette. Å lære av feil er riktig, men vi behøver ikke begå dem alle selv.

Salafist_groups_numberDet er på tide å kalle en spade for en spade. Det er på tide å ta problemet på alvor. Heller enn å lage en kjempestor suppe med ubegrenset antall kjente og ukjente ingredienser, med mye fantasi, så må vi sette fokus der problemet faktisk er. Vi må hindre fremvekst av ideologier som ikke har noe annet mål enn å begrave oss og våre verdier uavhengig av religion, tro, etnisitet og farge. Dette er en formidabel oppgave som krever å ha alle med, men mest av alt krever det at vi greier å identifisere problemet på riktig måte.

 

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg - Norsk Toppliste

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s