Tildekning på dypt vann!

516bb3ef-b453-442d-9090-001ad54de957Debatten om bikini eller burkini for barn i skolealderen er en debatt som aldri burde kommet opp. Kjønnsdelt svømmeundervisning i skolen er en tankegang som bryter med grunnleggende verdier som sekularismen baserer seg på. Norge er et sekulært samfunn og alle som lever i dette samfunnet er fult klar over det eller burde sette seg godt inn i dette. Det er en misforståelse hvis noen tror at et flerkulturelt samfunn handler om å fire på grunnleggende verdier, mest av alt verdier som sikrer sekularismen både i et statlig perspektiv og i samfunnet forøvrig.

Likevel er debatten her igjen, denne gangen dekket i en burkini. Man diskuterer heftig mange forskjellige ting under samme tak, hijab, niqab, seksualisering, islamisme og det påstås til og med at disse har spilt en viktig rolle i å skape terror som vi opplever i verden. Noen debatter bør man kunne skille og ha hver for seg, disse hører til blant dem.

Når vi snakker om det å skille, så går et viktig skille mellom voksne og barn. Det er nå slik at myndige kvinner kan selv velge å bruke burkini, bikini, eller noe helt annet når de er ute og bader, så lenge det er innenfor de reguleringer vi har i samfunnet. De kan også selv velge om de i det hele tatt vil bade eller ikke. For barn i skolen er situasjonen annerledes. Svømmeundervisning er en viktig del av undervisningen i skolen. Det er faktisk et livsviktig fag spesielt når man lever i et land som består av vann og stein, det handler om liv og død. Ingen barn skal nektes å delta i undervisningen uansett tro eller livssyn, og det må ikke bli gjenstand for «filosofisk fundering».

Så er det spørsmålet om tro og hvorvidt barn må gå i spesialkonstruerte uniformer for å kunne delta i undervisningen? Hvordan vil det påvirke det barnets syn på sin egen plass i det norske samfunnet, og hvordan påvirkes de andre barna? Vi ser med gru på situasjoner som den Marianne Sunde beskriver i sin kronikk i VG fra en Oslo skole hvor jenter skulle bruke badedrakt og ikke bikini fordi da kunne en muslimsk gutt se navlen deres. Slike misforståtte tiltak, som fremmes av velmenende «etnisk norske» for å ivareta minoritetenes interesse, er både feil og farlig. Noen sekulære verdier i samfunnet er ikke og bør ikke være åpne for debatt. For godtar man dette, hva blir det neste?

13606220-germany-society-religion-islam-filesDet handler om kjønnsroller, og hva slags samfunn vi egentlig ønsker å bygge i fremtiden. Vi kan låse 10 gutter inne på et rom, og glede oss over at de ikke begår overtramp mot jenter som ikke finnes der, eller vi kan ta ansvaret med å lære dem at de ikke skal begå overtramp og respektere jentene, slik at de kan sitte midt blant mange jenter uten at de begår noen overgrep. Vi er ikke i tvil om at det er det siste som er idealet, ikke å separere etter kjønn. Akkurat det, å separere etter kjønn, er nemlig oppskriften på mere spenninger og konflikter i samfunnet. 

En slik kjønnsdeling skaper avstand mellom barn og unge, med moralske spørsmål som dukker opp av typen: «Er vi bedre enn de andre», eller «Er de dårligere mennesker enn oss». Handlingen i seg selv legger grunnlaget for et samfunn som sorterer folk etter den enkeltes eget moralske kompass, og da er grunnlaget for «oss og dem» allerede lagt fra barnsben av, gjennom «de gode intensjonene». Et stort flertall av muslimer i Norge har heller ikke noe problem med dette, de som eventuelt har det trenger å tilpasse seg det samfunnet de har bosatt seg i.  

Det er ingenting som tyder på at verken burkini eller annen tildekning hindrer kontakt mellom kjønnene, men den gjør det kanskje mer unaturlig? I et samfunn hvor vi skal leve sammen er det viktig at kontakt mellom kjønnene normaliseres fra ung alder. Vi sier nei til kjønnsdeling i skoler, og vi vil ei heller ha spesielle tildekningsregimer. La oss heller sette i gang den nødvendige verdidebatten heller enn å stadig henge oss fast i småtteri.

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg - Norsk Toppliste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s