Historiens skraphaug

13342050_1120175998043288_1779819870_nDet er tvilsomt om Rådet for islamsk ideologi i Pakistan noensinne hadde livets rett, men det er i alle fall klar for historiens skraphaug nå.

Rådet for islamsk ideologi i Pakistan (Council of Islamic Ideology – CII) har kommet med en egen lov om «beskyttelse av kvinner», etter at en delstat, Punjab, tidligere hadde vedtatt en slik lov for å beskytte kvinnene mot voldshandlinger begått av familiemedlemmer. Rådet har over 163 sider brettet ut om ulike lover de mener bør endres, eller etableres, for å skape et bedre samfunn, og i deres hoder, kanskje «beskytte» kvinnene. Det har blitt mye bråk rundt ett av deres forslag om å tillate, ved lov, menn å slå sine koner. Som lederen for rådet sa det, en mann må kunne være «litt streng» mot kona. Dette skal bety lette slag, men ikke mot ansikt eller kjønnsorganer. Forbrytelsene kan være sånt som å ikke kle seg som han vil, nekte ham sex når han vil det og kvinnen ikke har en religiøs begrunnelse for å nekte ham, eller snakker med fremmede.

Før vi går videre, hvem er så disse herremennene i dette rådet? Det er religiøse og politiske ledere utnevnt av myndighetene for å gi råd i religiøse spørsmål til statlige myndigheter og delstatsmyndigheter så vel som parlamentene på statlig og delstatsnivå. Det de kommer med er forslag, og myndighetene kan la være å følge disse forslagene, men makten ligger i muligheten disse har til å påvirke massene, noe som gir dem mer makt.

13330324_1120176418043246_1931696956_nDisse 20 mennene skal sikre at lover som vedtas er i tråd med Guds lov, slik de skjønner det. Nettopp det siste der, «slik de skjønner det» er problemet når disse eldre herremennene ser verden, og kvinner, gjennom sine kjønnsfascistiske og paternalistiske briller. De ønsker blant annet å forby fellesundervisning for jenter og gutter etter barneskole, forby kvinnelige soldater, forby kvinner å snakke høyt så fremmede kan høre dem og å forby kvinner å være med menn de ikke har en familierelasjon til. Noen av forbudene er mer komiske, som at kvinner ikke bør få ta imot utenlandske delegasjoner. En kan undres over hva disse mennene tror skjer når man tar imot en utenlandsk delegasjon. Kvinner bør heller ikke få jobbe innen reklamebransjen, noe som kan få en til å mistenke at disse herrene ikke har fulgt påbudet om å senke blikket når man ser noe umoralskt, og en kan undres litt på tankesettet når de vil forby kvinnelige sykepleiere å ta vare på mannlige pasienter. En kan gremmes av mindre!

Mest fokus har dog dette med vold mot kvinner fått, og det skal sies at reaksjonen blant pakistanere har vært sterke, og mange mener at dette organet nå argumenterer svært overbevisende om behovet for å bli lagt ned, og at det er på tide å sette strek over og oppløse det snarest. Organet har blitt kalt Pakistans skitne gamle gubber, noe vi er tilbøyelig til å være enig i.  Når vi vet at vold mot kvinner forekommer i utrolig stor grad i Pakistan er forslaget ekstra provoserende. CIIs første reaksjon på loven i Punjab provinsen var at nå trengte man å beskytte ektemennenes rettigheter. Det synes å være det de forsøker på i dette “lovforslaget” sitt, gjennom å sikre mannens makt over sine kvinner.

Dette er ikke første gang CII har kommet med kontroversielle forslag på tvers av menneskerettighetene og all mulig fornuft. De har tidligere forsvart en forvrengt ide om at et voldtektsoffer må frembringe fire vitner til voldtekten, ellers kan kvinnen bli anklaget for å ha seksuelt samkvem utenom ekteskapet. Dette ville jo hindret tvert noen i å anmelde. Andre fremtidsrettede forslag fra rådet handler om å forkaste DNA som bevis i voldtektssaker, kritikk av Pakistans lov om minstealder for giftemål, 15 for jenter, 18 for gutter og at en mann ikke skal måtte informere sin kone om han ønsker å gifte seg på nytt. Noen av de mindre ille forslagene, de finnes også, er f.eks. at hvis noen tvinger en ikke-muslimsk kvinne til å endre sin religion, skal vedkommende som tvang kvinnen få en fengselsstraff inntil tre år, og kvinnen kan ikke myrdes om hun vil vende tilbake til sin gamle religion. Hvilken edelhet.

Gjennom historien i både øst og vest har makthaverne brukt begrensinger overfor kvinner for å beskytte mennene mot å begå overgrep. Dette hører ikke lenge til vår tid. Dette må endres og tas et kraftig oppgjør med.

111Forskjellige grupper av muslimer har forskjellige tolkninger. Uavhengige av dette mener vi at det er avskyelig, skammelig og umenneskelig å rettferdiggjøre vold mot kvinner, og at slike forslag må fordømmes og forkastes. Det må bli straffbar å oppfordre folk til slike voldshandlinger. Sivilsamfunnet i Pakistan har reagert og vist sin avsky mot dette forslaget, men noe opprør blant befolkningen generelt skjer neppe. Til det er apatien, kunnskapsløsheten og redselen for represalier for store blant allmennheten. Desto viktigere er det da at minoritetsgrupper med røtter i Pakistan som bor i Vesten reagerer. For å snakke litt om mer hjemlige forhold, norsk-pakistanere er en av de største minoritetsgruppene i Norge, er godt etablerte i landet og har lang fartstid. Muslimske organisasjoner generelt og norsk-pakistanske spesielt, burde ha reagert. Det hviler et stort ansvar på de for å være tydelige og reagere på dette. Denne ukulturen og overgrepsmentaliteten trenger å bli forlatt i fortiden, den hører ikke hjemme i vår verden i dag.

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg - Norsk Toppliste

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s