Unge jenter – små bevegelse og store håp.

collage202Det er rart hvordan begreper brukes og innholdet de fylles med. Ære er et slikt begrep. Ære er ikke noe som kan gis eller fratas noen. Ingen andre kan ødelegge ens ære eller gjenopprette det. Ens ære bygger seg ikke på andres oppførsel eller livsstil. Det handler om personens egen oppførsel. Det er ingen ære i å drepe noen. Det er ingen ære i å begrense «sine kvinner». Både fordi det ikke er noe ære i slike handlinger, og fordi tanken om kvinner, eller menn, som tilhører noen er så passé. Enkelte forestillinger hører hjemme på historiens skraphaug, dette er en av dem. Alle mennesker er født frie og alle er selv ansvarlig for sine egne handlinger og holdninger.

Du er ingen «mann» når du begår vold mot kvinnene i livet ditt, enten det er din kone, datter, søster eller noe annet. Du er ingen mann når du tvinger kvinnene i livet ditt til å gjøre noe de ikke selv vil. Du er ingen mann når du lar «hva andre tenker om meg og mine» gå foran, på bekostning av kvinnenes frihet og velferd. Du er bare en feiging som ikke har ære nok til å stå på dine egne bein. Det du gjør er ikke ærbart, det er rett og slett, og i all sin simpelhet, bare skammelig!

Noen små jenter med store hjerte og mot utfordrer nå denne ukulturen som handler om SKAM og ÆRE. Det som startet som noe små gnist har vokst betydelig de siste årene, månedene og ukene. Sett i helhet er det snakk om det rene solskinnet.

Langt inne i ukulturens skog der solen har aldri skinnet og ugress vokser, i det mørke hjørnet står mange menn i våre egne bobler laget av fordommer og overtro. Solen nærmer seg nå vårt hjørne, om man vil eller ei. Du kan ikke starte debatt og diskusjon med sola. Du kan ikke mobbe den vekk. Du kan heller ikke true solskinnet fra å komme frem. Foran deg er det kun to alternativer. Enten lar du sola skinne på deg, gi deg liv, farge og sette deg fri fra mange tusenårs ukultur eller bli brent av dens varme. Nettopp det er nemlig også noe å huske på. Mennene er fanget av ukulturen på samme måte som kvinnene, knuser vi ukulturen settes også de fri.

Det som skjer i dag er ikke et lite opprør som blåser vekk. Det er en etterlengtet revolusjon med et klart budskap: Kvinne og menn er likeverdige og ingen eier noen! Det er mange som dessverre bruker dette som en kamp mot religion, på samme beklagelige vis som mange av utøverne av denne ukulturen bruker religion for å forsvare sine handlinger. Dette er ingen kamp mot noen religion. Det er en kulturell kamp og et oppgjør mot en ukultur.

Mange forsøker å avspore dette med å fremstille kampen som et religionsoppgjør. La oss ikke falle for fristelsen. La oss støtte disse jentene i deres kamp for frihet og likeverd, enten de er muslimer eller ikke muslimer, enten de hører til minoriteter eller majoriteten.

collage505Venner og brødre, denne kampen er på ingen måtte en ensidig kvinnekamp. Det er en kamp som vi alle må delta og støtte. Dette er en kamp som er viktig for oss alle. Mennene tjener i lengden like mye på dette som kvinnene, å være låst fast i en foreldet tankegang gavner ingen.

Selvfølgelig må denne kampen ledes av kvinnene selv, men da vi må gjøre det som er ærbart, og riktig, nemlig å støtte dem. Vi må bane veien for dem da deres kamp er vanskelig, vondt og krevende. Vi må stille opp i kommentarfeltene der de angripes og umenneskeliggjøres. De som kan og har mulighet må bruke litt tid til å skrive om denne kampen. Vi må snakke med våre venner, familie og kolleger om temaet og engasjere flere i saken.

Det er dessverre altfor mange menn som står for denne ukulturen. Men problemet er i større grad at enda flere ikke står opp mot slike tanker blant sine venner og bekjente. Disse kvinnene har vist et mot med å stå frem, vi må støtte dette budskapet med å tørre å si ifra. Vi kan være informasjonsflyten som bærer disse kvinnenes budskap lang og lenge. Alle kan gjøre litt og summen av alles innsats vil være utrolig stort. Tolerer vi ikke slikt fra våre venner forsvinner denne ukulturen sakte men sikkert. Vi ber anstendig alle om å støtte kvinnene som står opp for sine rettigheter, av ingen annen grunn enn at det er det eneste riktige å gjøre! La oss sammen gi disse kvinnene klar beskjed at vi støtter dem, både på sosiale medier og ellers!

Vi mener det er viktig at folk flest, kvinner og menn, markerer dette med å bruke hashtagen vistøtterdeg, så disse kvinnene virkelig merker at de har vår alles støtte. #vistøtterdeg

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg - Norsk Toppliste

Reklamer

One thought on “Unge jenter – små bevegelse og store håp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s