Til imamens forsvar

Imam Nehmat Ali Shah (Bilde: dagbladet.no)

 

Vi har begge sagt og ment mye om imam Nehmat Ali Shah og «bråket» rundt ham. Nå er det på tide å revurdere våre ståsteder.

Ja det har vært mye bråk rundt imamen i Central Jamaat Ahle Sunnat etter at han deltok på to markeringer, en i Oslo foran den pakistanske ambassaden og deretter den andre i Pakistan, til støtte for en drapsmann, Mumtaz Qadri. Qadri var livvakt for en pakistansk Guvernør, og skjøt og drepte manen han skulle beskytte fordi han mente at guvernør Salman Taseer hadde støttet blasfemi. Saken i seg selv til side, imam Nehmat Ali Shah hadde et veldig interessant forsvar for sine handlinger når han mener at han kun har deltatt i bønn for drapsmannen, fordi «man må be for en person som forlater verden uansett om de er bra eller dårlige.»

Det er barmhjertig og bra, alle husker sikkert den følelsesladde og emosjonelle bønnen som ble holdt i moskeen for guvernør Taseer da han ble drept. Hva sier du, husker du den ikke? Det er ikke så rart kanskje, den ble ikke holdt nemlig. Men man bør da i alle fall huske den kraftige fordømmelsen av drapet hvor imamen holdt en flammende tale mot drapsmannen og tok sterk avstand fra ham og hans handlinger og sa i fredagsprekenen at ingen kan ta et liv sånn uten videre! Husker du ikke det heller? Vel, kanskje ikke så rart, det skjedde nemlig heller ikke.

Hva som skjedde eller ikke skjedde i Pakistan er nå en sak, men det viktige i saken er jo hva som skjer i Norge, da vi snakker om en norsk imam i en norsk muslimsk menighet. En ting er sikkert, en persons verdier endrer seg ikke bare ved å bevege seg over landegrenser.

Central Jamaat Ahle Sunnat, Grønland Oslo Bilde: dagen.no

Central Jamaat Ahle Sunnat, Grønland Oslo
Bilde: dagen.no

Men moskeens klare syn på hvordan vi skal ha det i dette samfunnet er i alle fall klart. Imamen har møtt opp ved synagogen for å fordømme skuddene mot den da de falt, prisverdig på alle måter. Hadde det bare ikke blitt grumset til noen år senere med antisemittisk babbel om jødiske medier i Norge som sørger for negativ pressedekning av islam og muslimer.

Det blir mye fokus på imamen, men medlemmene i moskeen generelt og styret spesielt kommer ikke fra det med æren i behold heller. Endel medlemmer har gått klart ut med fordømmelse, det er prisverdig og viktig. Styret har tatt avstand fra imamens handlinger, men tar ingen konsekvenser. Det er bare trist.

Tittelen her var litt villedende, eller det vil si, vi forsøkte så godt vi kunne med å komme opp med forsvar for imamen og hans handlinger. Nøye revurdering førte til at vi kom frem til at vi rett og slett ikke har råd til å være annet enn tydelige. Handlingene kan rett og slett ikke forsvares. Imamen bør ta sin bønnelue og gå, men det fordrer en anstendighet vi ikke holder pusten i påvente av at han utvikler. Styret burde tatt konsekvensen og kastet ham, spesielt når de sier at de tar avstand fra det han sier. Vi holder ikke pusten i påvente av at det skal skje heller.

Det som kan og bør skje er imidlertid at den stille majoritet som finnes der blant medlemmene i Central Jamaat Ahle Sunnat faktisk reiser seg og tar et oppgjør. Så lenge de forblir stille, gir de fra seg definisjonsmakten. Da må de være innforstått med at deres tro og religion blir definert av mørke krefter, og de vil rammes av dette rundt neste sving.

Noen vil undres over at vi tar opp en sak som alle har glemt, men vi snakker ikke om fortiden men om fremtiden. For ett er sikkert, fortsetter Shah i sin posisjon får vi en ny sak, vi kommer den bare i forkjøpet.

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg - Norsk Toppliste

Reklamer

3 thoughts on “Til imamens forsvar

  1. Klar og tydelig beskjed, hva med å skrive den ut i ex antall og stille opp en fredag og dele den ut til medlemmene i Central Jamaat Ahle Sunnat? Jeg tviler alle leser denne bloggen, og akkurat derfor er det viktig at denne henmodning kommer frem til denne stille majoritet – da vil vi se om den er en majoritet, eller ikke …

    Ikke alt går så stille for seg som den stille menighet i Central Jamaat Ahle Sunnat, I London har Labours ordførerkandidat i London kalt grupper som Quilliam ‘Uncle Toms’ og dermed satt de som jobber mot ekstremisme i ytterligere fare. Han har senere uttalt at formuleringen var upassende, men det har ikke kommet en unnskyldning til Quilliam og andre grupper som jobber mot islamister.

    Derfor er denne bloggposten viktig (på samme måte som kaffe er – les altså: ‘livsviktig’) – og hadde jeg vært i Oslo så skulle jeg stilt opp sammen med dere for å dele ut denne teksten (om jeg ble invitert på kaffe etterpå altså) …

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s