Innenriks vs utenriksmoral

Stortingets svik opp mot menneskerettigheter fortjener mye mer fokus.

13115485_1097158967011658_576239825_n

26.april.2016 godkjente Stortinget salg av militær utstyr til Saudi Arabia.

26. april 2016 vedtok Stortinget nok en gang salg av militært utstyr, såkalt b-materiale, til Saudi Arabia. Med unntak av SV og MDG stemte samtlige partier på Stortinget for salget. Dette burde de virkelig skamme seg over.
«Ekstremisme er vår tids største utfordring», er en setning vi stadig får høre fra nettopp de partiene som stemte for å selge våpen til Saudi Arabia. Det er nærliggende å tro at enten Stortinget ikke forstår helt hva ekstremisme betyr i et globalt perspektiv, eller så snakker vi om en uærlighet og ufattelig forskjell mellom det som sies og det vi faktisk gjør.

Ideologien i Saudi Arabia er vanskelig å skille fra ideologien til terrororganisasjon IS. Forskjellen er at Saudi Arabia er en anerkjent stat, mens IS kun er en terrororganisasjon.
Vi snakker om et land som er i krig med Jemen, uten noe forankring i folkeretten. Det er et

es.klear.com

es.klear.com

land som flere av de ekstremistiske organisasjonene i den muslimske verden kan spores tilbake til, og det er et av de verste landene når det gjelder brudd på menneskerettighetene. Enhver stemme mot regimet blir stemplet som terror i lovgivningen og stemples gjerne i tillegg som blasfemi. Det er ingen ytringsfrihet, nærmest null kvinnerettigheter. For ikke å snakke om fremmedarbeidere som ikke har noen rettigheter og er å betrakte som vår tids slavehandel. Pisking og halshugging er hverdagslige hendelser, stort sett rettet mot de svakeste i samfunnet.

Med dette i bakhodet gjentar vi igjen, 26. april 2016 vedtok Stortinget nok en gang salg av militært utstyr, såkalt b-materiale, til Saudi Arabia.

Alle vet at det finnes to typer moral i en styringsform, ikke minst i den vestlige verden. Det ene er vår innenriksmoral, hvor verdier får mye plass og debattene er tilspisset og vi snakker i festtaler og med store ord. Vi heiser menneskerettighetsflagget, mens vi gjerne ser ned på de samfunnene som ikke har kommet like langt som oss selv. Det andre er utenriksmoralen, hvor vi støtter regimene i de samme samfunnene vi ser ned på, til å undertrykke sin befolkning og hindre at menneskerettighetsfokuset skal få betydning. Det er ikke en skrevet regel, men i all ærlighet, vi vet alle at det er slik det fungerer.

Hva betyr dette salget egentlig?

  1.  Saudi Arabia kan fortsette den ulovlige krigføringen nettopp ved hjelp av militær støtte og salg fra den vestlige verden.
  2.  Det opprettholder det saudiske regimets kontroll på sin egen befolkning , og sikrer fortsatt brudd på menneskerettigheter og forsterker deres posisjon i verden.
  3. Dette anerkjenner et av de verste regimene i verden når vi snakker om brudd på menneskerettigheter med priser fra Frankrike, stemme fra blant annet Norge til at landet leder FNs menneskerettighetsråd og selvsagt tilgang på topp moderne krigsutstyr.

Vi er enige i at nettopp ekstremisme er en av vår tids største utfordringer. Dette er en strid mellom disse ekstremistene på den ene siden, og resten av den muslimske verden og verden for øvrig på den andre. Kampen mot ekstremisme kan ikke handle kun om terrororganisasjoner. Statlige aktører som står for det samme synet må fordømmes med like klar stemme. Ekstremisme trenger næring og støtte, og de får det fra stater som deler deres ideologiske grunnlag, deriblant altså Saudi Arabia som har gjort seg skyldig i dette.

Vår troverdighet står på spill når vi snakker varmt om kampen mot ekstremisme på den ene siden, samtidig som vi styrker regimer som det saudiske. Den direkte konsekvensen av dette er at vi indirekte støtter regimet i å undertrykke sitt folk. Vi vanskeliggjør befolkningenes kamp for frihet og demokrati. Sannheten er at folk i Midtøsten er mye smartere enn vi tror de er, og de ser mye nærmere på hva vi gjør og ikke på hva vi sier. Forskjellen mellom hva vi sier og gjør bidrar faktisk til mer ekstremisme og styrker antivestlige følelser.

Folk i Jemen og frihetskjempere i Saudi Arabia vil ikke glemme dette sviket. Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet må stå til ansvar overfor befolkningen i åpenhet og ærlighet og begrunne denne svært tvilsomme støtten til et ekstremt regime.

Avslutningsvis, vi har 8. mars bak oss, og snart er det 1. mai, den internasjonale arbeiderdagen, som vi verdsetter og respekterer høyt i vårt eget land. Til frihetskjempere, den jemenske befolkningen, kvinner og fremmedarbeidere i Saudi Arabia, og til alle folk på denne jord med en samvittighet; vi beklager dette sviket som vårt Storting har begått!

Vi lever i en urolig tid, med store utfordringer og kontinuerlig press mot menneskerettigheter og ytringsfrihet. Vi ser at Tyskland vil straffeforfølge en journalist for å ha skrevet kritisk om den tyrkiske statsministeren, Danmark protesterer over en karikatur i en britisk avis og krever den fjernet. Så vi håper at vi slipper forfølgelse på grunn av dette innlegget som setter fokus på vårt eget samfunns internasjonale umoral og et av de verste regimene i verden i dag. Dette er ikke ment satirisk, men er kun en simpel observasjon.

  • Innlegget er publisert i VG 04.29.2016

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg - Norsk Toppliste

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s